|
جشنواره ملی فرهنگ و هنر اقوام ایرانی ویژه ی دانشجویان ابان ماه سال 1397
معرفی استان کرمانشاه
تدوین سید امیر حسین کامرانی
دانشجوی رشته مهندسی هوافضا دانشگاه صنعتی شریف
کرمانشاه، گهواره تمدّن، سرزمین پهلوانپرور و یکی از مهمترین استانهای غرب کشور است. آب و هوای مناسب و مطبوع این استان در فصل بهار در کنار جاذبههای تاریخی بیشمار آن، طبیعتی بکر و مردمانی که به میهماننوازی مشهورند، کرمانشاه را به یکی از مناسبترین مقاصد برای مسافران نوروزی تبدیل کرده است.
استان کرمانشاه، با مساحت 24640کیلومتر مربّع، هفدهمین استان بزرگ ایران است و 1.5 درصد مساحت کشور را پوشش میدهد. این استان از شمال به استان کردستان، از جنوب به استانهای لرستان و ایلام، از شرق به استان همدان و از غرب به کشور عراق محدود است. مرکز استان، شهر کرمانشاه است. استان کرمانشاه دارای 14 شهرستان، 31 شهر، 31 بخش و 84 دهستان میباشد. طبق آمار سال 1395، جمعیت کرمانشاه 1952434 نفر میباشد. شهر کرمانشاه با 947 هزار نفر پرجمعیت ترین شهر استان میباشد
واژه استان کرمانشاه در طول زمان، به فراخور شرایط تاریخی تغییر و تحوّلاتی داشته است. در ابتدا، گروههایی کرمانشاه را «نیسایی» یا «نیشایی» نامیدهاند. در دوران فرمانروایی کاسیها نام این منطقه «الیپی» بوده و طبق شواهد تاریخی، تا پیش از اسلام با نام های «کامبادن»، «کارمیشین»، «کارمیسین»، «کرمینشان» و «کامبادس» شناخته میشده است. با ورود اسلام به این منطقه، نام آن به «قرماسین» تغییر کرد. و در دورههای بعدی از نامهای «کرمانشاهان» و «کرمانشاه» استفاده شد. تلفظ محلّی نام این استان، «کرماشان» است.
با توجّه به تنوع آب و هوایی در نقاط مختلف استان کرمانشاه استانی است چهارفصل. قصر شیرین در غرب کرمانشاه آب و هوای گرم و کنگاور در شرق آب و هوای سرد و پاوه در شمال غرب آن آب و هوایی معتدل دارد و همین تنوّع آب و هوایی، پوشش گیاهی متنوّعی را در استان پدید آورده است. میانگین بارش استان، 487 میلیمتر بوده که بالاتر از میانگین بارش کشور میباشد.
رودخانهها مهمترین منابع آب سطحی در استان میباشند. از رودخانههای معروف میتوان به سیروان، گاماسیاب و قرهسو اشارهکرد.
بیش از نیمی از وسعت استان کرمانشاه را کوههای مرتفع پوشانده است. رشته کوه زاگرس، به صورت مجموعهای از رشتههای موازی، با دشتهای مرتفع کوهستانی در بین آنها، پوشش گیاهی متنوعی را در این منطقه به وجود آوردهاست. کوه پرآو با ارتفاع3357 متر، بلندترین منطقه استان است.
بیش از 70 درصد پوشش گیاهی استان متشکّل از درخت بلوط بوده و از سایر درختان میتوان به پسته وحشی، کیکُم، زبانگنجشکی(ون)، بادام کوهی(ارژن، وایم، تَنگس) و زالزالک اشاره کرد.
بدون تردید، کرمانشاه در تحوّلات تاریخی ایران نقش بسیار مهمّی را ایفاکردهاست. اغراق نیست اگر بگوییم کرمانشاه ازنظر تاریخی در کشور منحصر به فرد و یکّهتاز شکل گیری نخستین تمدّنهای بشری بوده است. تعدّد آثار تاریخی متنوّع که در طول زمان بنا شده اند، تاییدی بر این ادّعاست. چه قبل از اسلام و چه بعد از ورود دین اسلام. همچنین قرارگیری این منطقه بر سر شاهراههای مهمّ ارتباطی، به ویژه جادّه ابریشم، سبب رشد کرمانشاه در طول تاریخ شدهاست. به سبب این موقعیت، تاریخدانان کرمانشاه را «دروازه آسیا» نامیدهاند. قدمت برخی از روستاهای استان به 9800 سال پیش میرسد. از نخستین اقوام ساکن در کرمانشاه میتوان گوتی، کاسی و لولویی را نامبرد. کرمانشاه در زمان گذشته، در مجاورت هگمتانه، پایتخت وقت مادها و هخامنشیان بود. کتیبه معروف «بیستون» یادگاری از دوران هخامنشیاست. همچنین این منطقه، یکی از مراکز مهمّ سلسله ساسانیان بودهاست. از نظر وجود آثار باستانی، تنها استان فارس و تا حدودی استان خوزستان با استان کرمانشاه قابل مقایسه است.
پس از ورود اسلام به ایران، گروههای متفاوتی بر این منطقه حکومتکردهاند. کرمانشاه در جنگ جهانی اوّل به تسخیر متّفقین درآمد. همچنین
در جنگ جهانی دوّم توسّط انگلستان تسخیر شد. لشکر غرب کشور، تنها لشکری بود که 48 ساعت در برابر تجاوز انگلیسیها مقاومت کرد که به
دلیل بیکفایتی حکومت وقت، کرمانشاه به تسخیر انگلستان درآمد.
در سالهای 1300 تا 1340 استان کرمانشاهان متشکّل از خود کرمانشاه و استانهای فعلی همدان، لرستان، کردستان و ایلام بود و پنجمین
استان بزرگ ایران در آن زمان به شمار میرفت. پس از سال 1340 این استانها به تدریج از کرمانشاه جدا شدند. در زمان دفاع مقدّس، برای
مدّتی نام کرمانشاه به «باختران» تغییریافت که پس از اعتراضات گسترده عمده مردم، مجدّداً نام آن به «کرمانشاه» تغییر پیدا کرد. هماکنون،
کرمانشاه یکی از مهمترین استانهای غرب کشور است.
متاسّفانه امکانات استان در حدّ تاریخ، فرهنگ، هویّت و مردم این خطّه نیست. مشکلات متعدّدی در این استان وجود دارد. از نرخ بالای بیکاری تا بلایای طبیعی به ویژه ریزگردها و زلزله اخیر.
استان کرمانشاه، مهد پرورش مشاهیر و افتخارآفرینانی است که پرچم ایران را در جهان برافراشتهاند و یک ایرانی باید به وجود آنها ببالد. مشاهیر مذهبی همچون آیتالله نجومی، سیاسی همچون یارمحمّدخان کرمانشاهی، ادبی همچون شامی کرمانشاهی و یدالله بهزاد و معینی کرمانشاهی و غلامرضا رشید یاسمی، هنری همچون میرزارضا کلهر(خوشنویس پرآوازه کرمانشاهی) و پوران درخشنده و شهرام ناظری، ورزشی همچون مسعود حجیزواره و کیانوش رستمی و البتّه مدافعان حرم همچون شهید مهدی نوروزی. کرمانشاه، استانی شهید پرور است که در دوران دفاع مقدس، 9800 شهید را تقدیم اسلام و این مرز و بوم کرده (شهر گیلانغرب، دوّمین شهر مقاوم ایران در برابر حمله بعثیها بوده است) و متحمّل سختیها و ناملایمتیهای بسیاری در طول تاریخ بوده است. از جنگهای ناخواسته تا بلایای طبیعی و زلزله اخیر در سرپل ذهاب که پسلرزههای آن، زخمی است بر دل مردم این خطّه. امّا هیچکدام از این حوادث نتوانسته خوی میهماننوازی و مهربانی مردمان دلیر این خطّه را کمرنگ کند.
مذهب اکثریت مردم استان، تشیّع و پس از آن اهل سنّت، مسیحی وکلیمی است.
کرمانشاه، استانی است با زبان و گویشهای متنوّع. زبان کردی و فارسی کرمانشاهی رایجترین زبان استان هستند. از گویشهای زبان کردی استان میتوان به کلهری(که گویش غالب است و سرودههای شاعران کرمانشاهی نیز به همین گویش است)، زنگنه، سنجابی، سورامی، گورانی، جافی و هورامی (که در پاوه و جوانرود رواج دارند) ترکی سنقری و لکی(که در بخشهایی از شهرستانهای کرمانشاه، هرسین، صحنه، کنگاور و بیستون رواج دارد) و حتّی عربی در استان رایج است.
در کرمانشاه جشنها، اعیاد و عزاداریهای متعدّدی برقرار هستند که ریشه در مذهب، تاریخ، فرهنگ و هویّت ایرانی-اسلامی مردم این خطّه دارند. متاسفانه در سالهای اخیر توجّه کمتری به این آداب و رسوم و مراسمات شدهاست که لزوم شناخت آنها را پررنگتر میسازد. از جمله آیینهای معروف در کرمانشاه میتوان به پرسانه(کمک مالی از سوی خویشاوندان به خانوادههایی که عزیزی را از دست دادهاند که در بین روستاییان و عشایر بیشتر رواج دارد)، شال دُرکی و جشن خرمن(که ریشه باستانی دارند) اشارهکرد.
آداب و رسوم متنوّع در کرمانشاه سبب ایجاد فعّالیتها و سرگرمیهای متنوّعی در استان شده است. در حال حاضر 200 بازی محلّی در کرمانشاه وجود دارد که عموماً سنین مختلف را دربرمیگیرد. همچنین این بازیها تاثیرگرفته از شرایط جغرافیایی کوهستانی غالب در این منطقه دارد. از پرطرفدارترین بازیهای محلّی میتوان به آقادایآقادای، پهلان، قمچان، هشار هشارکی، گامپر و زوران اشاره کرد.
همچنین رقص پرآوازه کردی در استان که شهرت جهانی دارد، قدمتی تاریخی دارد و هوّیت مردمان این سرزمین است.
برخی از غذاهای محلّی استان عبارتند از دندهکباب، خورشت خلال، دانهکولانه، بورانی کنگر، شویدپلو، خورشت قورمه، آش ترخینه، آش عدس، خورشت کدوحلوایی
کرمانشاه پر است از شیرینیهای معروف که در کشور شناختهشده هستند. نانبرنجی، نانشکری، کاک، نان خرمایی. توصیه میکنیم حتماً امتحان کنید!
لباس مردم استان کرمانشاه، همچون سایر ویژگیهای انسانی آن، به تبعیت از شرایط محیطی دارای الگوی متفاوتی با مناطق دیگر است.
قدمت لباسهای کردی به دوره مادها برمیگردد. همچنان که سنگ نگارهها و تصاویر حجاریشده در طاقبستان و
بیستون نشاندهنده پوشش کامل و شبیه به لباسهای کردی امروزی مردم استان است. از لحاظ رنگ نیز علاوه بر تنوع،
اغلب آنها رنگهای شاد و پر زرق و برقی دارند. پوشاک سنتی بانوان استان عبارت است از: سربند، کُلنجه، یل، قبا، روپوش و
شلوارجافی، و پوشاک سنتی مردان نیز عرقچین، سربند، قبا، سخمه، شال، شلوارجافی و پاپوش است.
از صنایع دستی مهم استان میتوان به گلیمبافی، گیوهکشی(کلاش)، قلمزنی، قالیبافی و پردهبافی اشاره کرد.
موسیقی کردی، از گذشه تا کنون، جزئی از فرهنگ و هویّت مردمان استان کرمانشاه است. «هُوره» از قدیمیترین نواهای کردی است.
کرمانشاه در طول تاریخ، تحت سلطه حکومتهای زیادی بوده و از این جهت، تاریخ غنی و آثار پرشماری دارد که تعدادی از آنها به ثبت جهانی رسیده اند.
استان کرمانشاه به دلیل دارابودن مناظر طبیعی چشمنواز، سابقه درخشان تاریخی، اماکن زیارتی و موقعیت راهبری خود دارای مکانهای متنوّع گردشگری است. همین موارد، کرمانشاه را به یکی از قطبهای گردشگری کشور تبدیلکردهاست.
بیشتر جاذبههای تاریخی استان در شهر کرمانشاه واقع شده است که آمیختهای از آثار پیش و پس از ورود اسلام به ایران است. از آثار گردشگری شهر کرمانشاه میتوان به طاقبستان(یا به عبارت درستتر، طاق وسان، معروفترین نقطه گردشگری کرمانشاه که در حاشیه شمالی شهر واقع است)، تکبه معاونالملک، تکیه بیگلربیگی، مسجد جامع کرمانشاه، مسجد عمادالدوله، کلیسای قلب مقدّس، بازار اسلامی، حمام حاجشهبازخان، سراب نیلوفر، سراب قنبر و پارک کوهستان اشارهکرد. از سایر مناطق گردشگری در شرق استان میتوان به کتیبه بیستون(که ثبت جهانی شده است)، مجسمه هرکول، سراب بیستون، کاروانسرای ایلخانی، پل چهر، بقعه مالک، گوردخمه اسحاقوند، معبد آناهیتا، آبشار دربند سراب فش اشارهکرد. در غرب استان نیز میتوان به آتشکده شیان،مقبره بابایادگار، غار قوری قلعه(که قدمت 65 میلیونساله دارد و به عنوان بزرگترین غار آبی آسیا شناخته میشود)، روستای هجیج، نقش آنوبانینی و بسیاری مناطق دیگر اشارهکرد.
فعّالیّتهای کشاورزی در استان کرمانشاه شامل باغداری، دامداری، پرورش زنبور عسل، پرورش طیور و شیلات است. تنوّع آب و هوایی سبب شده تا محصولات مختلف در طول سال به بازار عرضه شوند. از مهمترین محصولات زراعی در کرمانشاه میتوان به گندم، جو، کلزا، چغندرقند و نخود اشاره کرد. همچنین محصولاتی مثل گردو، بلوط، انگور و انجیر در استان کشت میشود.
از صنایع مهمّ کرمانشاه میتوان پالایشگاه کرمانشاه، نیروگاه حرارتی بیستون، پتروشیمی بیستون، پتروشیمی کرمانشاه و کارخانه قند بیستون را نام برد