اقوام در ایران و ایران در اقوام
سرزمین و فلات ایران در تاریخ دور و نزدیک و عصر حاضر ٬همانند دیگر سرزمین های آسیایی و کشورهای تاریخی و باستانی دارای اقلام گوناگون است که در اتصال با هویت ایرانی بروز پیدا کرده است، به گونه ای که اقوام و ایرانیان را نمیتوان از یکدیگر جدا کرد. با توجه به شواهد تاریخی و سرزمینی ایران و آمد و شد حکومت های بیگانه در تصرف کشورمان، همواره وجه ماندگار فرهنگ و تمدن و هنر ایرانی٬پایدار ماند و حکومت و سلسله های بی نظیر ترکان سلجوقی، ایلخانان مغول و تیموریان بعد از چند قرن حکومت و سیطره سیاسی ، در فرهنگ و سنت و حتی دین اسلام ، یا تشیع جذب شدند.این که تعبیر ماندگاری اقوام را به کار میبریم، نشانه در بینش اسلامی مسلمانان دارد که از قرآن آموخته اند که تنوع و تکثر آدمی به اقوام و قبایل، از امور حتمی خلقت انسان به دست باری تعالی است تا مردم یکدیگر را بشناسند. اما ملاک برتری با شاخصه تقوای الهی است نه عصبیت و قوم گرایی علاوه بر دیدگاه قرآن و آموزه های اسلامی ما در روایت با قانون اساسی جمهوری اسلامی ملهم از اسلام است، تاکید بر تنوع و گوناگونی قومیت در ایران دارد ، علاوه بر آن نیز جایگاه اقلیت دینی در ایران است.
دانشگاه شریف و اقوام ایرانی
معرفی علمی و فرهنگی اقوام در آموزش عالی و رشته های تخصصی ، در مراکز پژوهشی و متولیان فرهنگ و مرام شناسی ، در رسانه های نوشتاری و دیداری و در وزارتخانه های ارشاد و سازمان میراث فرهنگی و غیره، از جمله وظایف ذاتی آن مراکز و سازمان ها به شماره می رود، با این وصف طرح جشنواره ملی فرهنگ وهنر اقوام ایرانی چه ارتباطی با دانشگاه فنی و علمی شریف دارد ؟ این پرسشی است که در طی اعلام برگزاری جشنواره همواره مطرح می شود؟
البته در گام نخست ، برگزاری جشنواره ، به ویژه طرح و ایده این فعالیت که در معاونت فرهنگی مطرح و فراگیر شده این اهداف را برای دانشجویان مد نظر قرار داده است:
تقویت همدلی و هویت ملی اقوام ایرانی در دانشگاه
آشنایی با فرهنگ ایرانی و قوی ایران
افزایش تعاون و کار گروهی مخاطبان
ارایه کار مشترک فرهنگی در دانشگاه
ایجاد روحیه نشاط و همبستگی در ارایه فعالیت فرهنگی دانشجویان
افزایش روحیه خود باوری ، عزت نفس و ارتقا کار آمدی دانشجویان در پژوهش های دانشگاهی( بهویژه مطالعات میان رشته ای)افزایش شادی و رضایت دانشجویان از دوران دانشجویی و ماندگار شدن این رویداد در سبک زندگی حال و اثر بخشی آن در آینده شغلی و مهارتی بنابراین با هدف متعالی ، بخش های معرفی شناسایی جلوه های زندگی و فرنگی و هنری اقوام شکل گرفت و در این راستا، هر دانشجویی به عنوان سرگروه مسول استان ارایه غرفه های استانی معرفی شد تا دانشجویان شریف را با ایران آشنا کند و این امکان پذیر نمیشود، تا این که ایران به شریف بیاید!
برای تحقق شعار ایران در شریف ، ضرورت داشت که موضوعات متنوع اقوام ایرانی نظیر (آثار تاریخی ،صنایع بومی سنتی ، پوشاک و فرش ، گردشگری ،موسیقی ،غذا، آداب و رسوم مفاخر ملی، پروژه های ملی و...)در معرض دید همگان قرار گیرد ، تا پنج روز به تماشای ایران بنشیند
نتایج این رویداد
اما اینکه دانشگاه با این جشنواره ،به همان اهداف بسنده کند، شاید کاری نامناسب باشد.
بدون شک ارگان های ذیربط با کمیت و کیفیت بیشتری میتوانند این قبیل رویداد ها را رهبری و عرضه کنند و هر اجزای جشنواره مسلما برای ما شریفیان ،با جشنواره اقوام آغاز آشنایی وشروع راهی هست تا دانشجویان و اساتید گروه آموزشی بتوانند پیوندی بین علوم تخصصی شان و پدیده های قومی بر قرار کنند.بدین نحو که آشنایی و مطالعه سطحی سبک زندگی و درک رفتار اجتماعی و ظرفیت های اقلیمی و کاربری آب و زمین و انرژی و فناوری های بومی و صنایع محلی و بومی و غیره... نقل ارایه نماید.پنج روز به تماشای ایران بنشینید.
اما برای ما شریفیان ،با جشنواره اقوام آغاز آشنایی و شروع راهی هست تا دانشجویان و اساتید گروه آموزشی بتوانند پیوندی بین علوم تخصصی شان و پدیده های قومی بر قرار کنند.بدین نحو که آشنایی و مطالعه سطحی سبک زندگی و درک رفتار اجتماعی و ظرفیت های اقلیمی و کاربری آب و زمین و انرژی و فناوری های بومی و صنایع محلی و بومی وغیره...
با طرح پرسش و انگیزه و ارتقا علوم و فنون و فرهنگ بومی که در تجربه باستانی اقوام ماندگار شد، با دستاوردهای پژوهشی و نوآوری و استارت آپ ها و دانش بنیان، کاری کنند کارستان...انشاالله
ارادتمند
سید حسن حسینی
97/8/26